08 آذر 1403
مصاحبه با دکتر ترابی مسئول کلینیک دیابت بیمارستان شرق
بیماری دیابت از جمله، بیماری هاییست که اعضاء حیاتی بدن با عدم کنترل قند خون تحت تأثیر قرار میگیرد و فرد را با شرایط بغرنج، روبهرو می سازد. آمارها حکایت از افزایش تعداد مبتلایان به این بیماری است. چنین مینماید که گریزی از بهبود سبک زندگی و نیز پیشرفت دانش پزشکی در جهت درمانهای هر چه بهتر دیابت وجود ندارد. از این روی برآن شدیم تا در این خصوص گفتگویی با دکتر ترابی متخصص بیماری های داخلی و مسئول کلینیک دیابت بیمارستان آیت الله هاشمی رفسنجانی، داشته باشیم.
با سلام خانم دکتر، ممنون از وقتی که در اختیار ما گذاشتید؛ پس از معرفی خودتان بفرمایید آمار بیماران درگیر با دیابت در ایران و جهان به چه صورت است؟
با سلام. دکتر فرحناز ترابی هستم، متخصص بیماری های داخلی، فیلد کاری بنده غدد و متابولیسم است در ده سال اخیر فوکوس فعالیت پزشکی اینجانب برای بیماران دیابتی بوده است. بر اساس آخرین آمار 537 میلیون نفر در جهان، مبتلا به بیماری دیابت هستند و مسئله مهمی که در این میان وجود دارد متأسفانه از هر چهار نفر مبتلا به دیابت سه نفر در کشورهای در حال توسعه هستند که نقش سوء تغذیه در ابتلا به دیابت را مشخص می سازد. شیوع دیابت در ایران نیز مانند همه کشورها البته با شدتی بیشتر در حال افزایش است. برآورد شد 15 درصد جمعیت ایران به دیابت مبتلا هستند و همینطور 15 تا 20 درصد جمعیت کشورمان به پیش دیابت دچار هستند. پیش دیابت مرحله قبل از بروز دیابت است و در این مرحله جزء مهم ترین و اصلی ترین مراحل درمان است. مشخص شده است که در اکثر موارد، کاهش 5 تا 7 درصد از وزن در این مرحله باعث بهبودی این بیماری می شود. بنابراین نقش چکاپ های دوره ایی در اینجا کاملا مشخص می شود که با تشخیص زود هنگام و کاهش وزن حدود 5 تا 7 درصد بیمار کاملا بهبود می یابد.
چه اقداماتی می توان برای جلوگیری از پیشرفت دیابت انجام داد؟
تشویق به یک رژیم غذایی متعادل برای کاهش وزن و جلوگیری از چاقی که توصیه می شود همه مواد غذایی در رژیم غذایی مصرف شود ولی با کالری مناسب چون رژیم هایی که یک یا چند ماده غذایی به طور کامل حذف می شود، علاوه بر عوارض در دراز مدت هم قابل اجرا نیست. دومین اقدام فعالیت بدنی منظم است. 150 دقیقه ورزش در هفته که راحتترین ورزش پیاده روی در حد کمی تند است و البته بیماران مسن که ورزش روزانه نداشته اند قبل از شروع پیاده روی، بهتر است ویزیت قلب داشته باشند. سومین مسئله، مدیریت استرس ها است. و مورد چهارم، پایش منظم و چکاپ های دوره ایی است. تشخیص زود هنگام می تواند نقش بسزایی در اطلاع از این بیماری داشته باشد.
شما مسئول کلینیک دیابت بیمارستان آیت الله هاشمی رفسنجانی هستید، از ضرورت ایجاد چنین کلینیک اختصاصی بفرمایید؟ با توجه به مزمن بودن دیابت و داشتن عوارض زیاد آن از جمله درگیری قلبی، چشمی، کلیوی، اعصاب و...، بار درمانی زیاد آن برای بیماران و سیستم درمانی کشور و با توجه به اینکه بیماران مجبور هستند مراجعات مکرر به پزشکان متعدد داشته باشند و نیز بحث ترافیک و... تصمیم به راه اندازی کلینیک دیابت در بیمارستان آیت الله هاشمی رفسنجانی شد که تمام خدمات بر اساس آخرین پروتکل های روز دنیا به بیماران ارائه گردد.
روند درمان بیماران در این مرکز درمانی چگونه است؟
در این کلینیک پس از تشکیل پرونده، قند، فشار خون، شاخص توده بدنی، توسط پرستار کارآزموده اندازه گیری و ثبت می شود و سپس، بیمار به دیابتولوژیست یا متخصص داخلی یا غدد ارجاع می گردد و بر حسب شرایط بیمار درمان های دارویی جدیدی که خوشبختانه برای دیابت وجود دارد، تجویز و تمام داروهای مصرفی بیمار، نیز بازبینی و از نظر تداخلات دارویی، بررسی می گردد و بر حسب نیاز، مشاور تعذیه برای بیمار انجام می شود. در این مشاوره، رژیم های غذایی که با توجه به شرایط اقتصادی جامعه قابل اجرا برای بیمار باشد، توصیه می گردد. همچنین کلاسهای آموزشی برای بیماران برگزار میشود تا بیماران از تمام جزئیات بیماریشان مطلع شوند؛ آموزش استفاده صحیح از گلوکومترها، نحوه تزریق انسولین ها، آموزش مراقبت از پا از جمله، موارد مطرح در کلاسهای آموزشی است.
بیماران دیابتی عموماً به پزشکان دیگر نیز نیاز پیدا می کنند آیا پزشکان متخصص دیگر هم در کلینیک حاضر هستند؟
همانطور که بیان شد، دیابت یک بیماری مولتی سیستم هست و این نیاز وجود دارد که به صورت تیمی ویزیت این بیماران انجام شود. بنابراین، بیماران دیابتی در این کلینیک بر اساس نیازشان ویزیت چشم، اعصاب، کلیه و قلب می شوند. مسئله دیگر که حائز اهمیت است، اینکه، با گذشت زمان و افزایش سن این بیماران درگیر سارکوپنی یا تحلیل عضلات می شوند که این مسئله عوارض بیماری را تشدید میکند. این بیمارستان مجهز به طب ورزشی است. دستگاههایی هست که می توانند هم فیزیوتراپی هم حرکات اصلاحی و تقویت عضلات را برای بیماران انجام دهد. این را هم فراموش نکنم که مسئول گروه در پایان یک ویزیت مجدد دارد، به منظور اینکه بیماران تداخل دارویی نداشته باشند و داروها مجدد بازبینی می شود. یک داروساز بالینی هم می تواند در این جا حضور داشته باشد و در نهایت نسخه به بیماران داده میشود و توصیههای لازم به بیماران انجام میگیرد.
/انتهای پیام
بنیاد امور بیماری های خاص
@cffsd